Uzmanlar uyardı, “Bayramda annenize, babanıza, eşinize, çocuklarınıza, dostlarınıza sarılın. Tek bir sarılma kalbinizi ferahlatacağı gibi kalpritminize ve tansiyonunuza da iyi gelir. Sarıldığımızda salgılanan oksitosin hormonu kan basıncını düşürür, kalp atışlarını düzenler”
Bayram, kalp damar sağlığı açısından pek çok fırsatları da beraberinde getiriyor. Bunlardan ilki, aileniz, dostlarınız, sevdikleriniz ile birlikte olma fırsatı. Sevdiklerinizle birlikte olmak sadece mutlu olmayı değil, sağlık açısından faydalı pek çok hormonun salgılanmasını da sağlıyor.
FAYDALI HORMONLARI ÇALIŞTIRIYOR
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı bugünün tamamlayıcı tıbbında insan sağlığı için en önemli etkenlerden birinin, insanların sosyal ve psikolojik olarak paylaşımda bulunabilecekleri, güvenebilecekleri ve yanlarında kendini iyi hissedebilecekleri dostlarının ve en önemlisi ailesinin bulunması olduğunu ifade etti.
“Sevdiklerimizle birlikte olmak sadece mutlu olmamızı değil sağlığımız açısından faydalı pek çok hormonun salgılanmasını da sağlıyor.” diyen Bardakçı, aile ve arkadaş ziyaretleri ve birlikte iyi zaman geçirmenin önem taşıdığını, insanın sevdikleri ile telefonda görüşmesinin bile son derece faydalı olduğunu dile getirdi.
“SARILMAK KALP RİTMİNİZE İYİ GELECEK”
Bardakçı, insanların sevdiklerine sarıldıklarında salgılanan başta oksitosin olmak üzere pek çok hormonun kalp ve damar sağlığı açısından fayda sağladığını anlattı.
Dokunmanın da tüm canlıların hayatta kalmaları için son dere önemli bir paylaşım olduğunu ifade eden Bardakçı, “Bayramda annenize, babanıza, eşinize, çocuklarınıza, dostlarınıza sarılın. Tek bir sarılma kalbinizi ferahlatacağı gibi kalp ritminize ve tansiyonunuza da iyi gelir. Sarıldığımızda salgılanan oksitosin hormonu kan basıncını düşürür, kalp atışlarını düzenler. Yapılan araştırmalara göre, erişkinlerin yaşamaya devam etmek, çocuklarınsa büyüyüp gelişebilmesi için kucaklaşmaya ihtiyacı vardır.” diye konuştu.
SEYAHAT ETMEK DE KALBE İYİ GELİYOR
Seyahat etmenin de bayramın kalp ve damar sağlığına faydalı pozitif yönlerinden biri olduğunu dile getiren Bardakçı, güvenli bir seyahatin günlük rutinin dışına çıkarak beyni ve ruhu alışılmış düşüncelerden ve duygulardan kısa süreliğine de olsa uzaklaştıran faydalı bir aktivite olduğunu söyledi.
TATİLDE İLAÇLARINIZI AKSATMAYIN
Seyahatin stres kökenli tansiyona ve ritm bozukluklarına iyi geleceğine işaret eden Bardakçı, “Eğer ilaç kullanıyorsanız başta tansiyon ilacı olmak üzere tüm ilaçlarınızı düzenli kullanmaya devam edin. Tansiyon ilaçlarının vücutta oluşturduğu etki terleme ile artacağından bu tür ilaçları kullananların tatile çıkmadan önce ilaçlarının dozunun ayarlanması için doktorları ile görüşmelerinde fayda var.” dedi.
“GÜLMEK KALP KASLARINA İYİ GELİR”
Yaşam şartları ne olursa olsun gülümsemenin de ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Bardakçı, gülerken kasılan kas gruplarının da kalp için faydalı olduğunu belirterek, bayramların bunun için iyi birer fırsat olabileceğine dikkati çekti.
Bayramların aynı zamanda dargınlıkların da unutulduğu günler olduğunu vurgulayan Bardakçı, şunları kaydetti:
“Kendinizi ve kırgın olduğunuz insanları affedin. Affetmek sizi hafifletecek, kendinizi iyi hissettirecektir. Araştırmalar insanların geçmişte kendilerini üzen kişilere karşı kin tutmayıp, onları affetmelerinin sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini, kalp sağlıklarını uzun vadede koruduğunu göstermiştir. Manevi yönünüzü besleyin. Size uygun olan yolla maneviyatınızı güçlendirin, dua edin, meditasyon yapın. Yapılan bilimsel araştırmalar, maneviyatı güçlü insanların daha az sağlık problemi yaşadığını göstermektedir.”
“SICAK DAMARLARDA GENİŞLEMEYE SEBEP OLUR”
Sıcaktan korunmanın da ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Bardakçı, şöyle konuştu:
“Sıcak, damarlarda genişlemeye sebep olur. Vücudun soğuması için derinin terlemesi ve kan akımının cilde yönelmesi kalbin iş yükünü arttırır. Sıcakta dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması kanın pıhtılaşmasına ve kalp krizlerinin ve inmenin tetiklenmesine neden olmaktadır. Kalbi yavaşlatan bazı ilaçlar da sıcaklığın daha fazla hissedilmesine neden olabilir ve sıcak çarpmasını kolaylaştırabilir. Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastalar, stent konmuş, suni kalp kapağı takılmış hastalar, kan sulandırıcı ilaç alan hastalar, şeker hastaları ve hiper tansiyonlular sıcaktan kendilerini korumalı ve susuz kalmamalıdırlar.”
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/bayramlasmak-en-cok-kalbe-yarayacak-40131910